Srednje škole, romani i stručna literatura

IŠČEN BIČVE – Tatjana Pokrajac Papuci

Scan_Pic0130      Cijena sa PDV-om; 100,00 kn                

Popust;  10 %

Uvez;   tvrdi

Tematsko područje; poezija za djecu

Broj stranica; 59

Dimenzije;  210 x 150 mm

Urednici; S.Šesto, S.Babić-Višnjić

Nakladnik; HDKDM

ISBN; 978-953-7190-55-2

Više o knjizi;

Ovih pedesetak novih pjesmica napisane zrelom dijalektalnom čakavicom, uvode djecu i odrasle u svjetove bića, stvari i pojava kojima smo okruženi, a ti su stihovi namijenjeni ne samo najmlađima, nego i svim ljubiteljima poezije, posebice one dijalektalne.

Autorica s lakoćom piše svoje pjesme: živopisno neusiljene i djeci bliske, gdje se čitatelji zasigurno neće dosađivati, gdje će pronaći razne motive iz svoga okruženja napisane na jednostavan, kreativan i nikada dosadan način.

Ona nudi i ponešto “mudrih savjeta”, a prisutno je podosta dječje igrivosti i živahnosti, toliko nužne u ostvarenjima za najmlađe.

Pjesme zastupljene u ovoj knjizi donose zanimljive živopisne životne crtice, ima tu humora, ironije, neke su napisane u pripovjednoj formi, poput male lirske priče, gdje su prisutna skoro zaboravljena sjećanja na djetinjstvo, na neka drukčija, jednostavnija i bezbrižnija vremena kada su ljudi posvećivali više pažnje međuljudskim odnosima.

 

NEMREŠ BIT PAMETAN – Sonja Zubović
Nemre-bit-pametan-korice-e1445871460594      Cijena sa PDV-om; 100,00 kn               

Popust;  10 %

Uvez;   tvrdi

Tematsko područje; roman za mlade

Broj stranica; 103

Dimenzije;  210 x 150 mm

Urednici; S.Šesto, S.Babić-Višnjić

Nakladnik; HDKDM

ISBN; 978-953-7190-46-0

Više o knjizi;

Sonja Zubović je u ovom romanu osvijetlila kako se teškoće disleksije mogu odraziti na psihološku dimenziju u osjetljivim godinama odrastanja te kako mogu utjecati na sliku o vlastitoj vrijednosti. U liku jednog šarmantnog mladića progovara o problemima samopouzdanja s kojima se susreće osoba koja ima disleksiju, osoba koja do uspjeha dolazi ulaganjem velikog truda.
Da je autorica osvijetlila samo tu dimenziju ovaj roman bi bio dragocjen, no on osvjetljava i niz drugih životnih situacija, kao što su odnosi u obitelji polusestara i polubraće, te iznad svega emocionalno sazrijevanje i čudesne tajne načine izražavanja osjećaja.
Pet pripovjedača nudi čitatelju pet različitih pogleda na svijet, a upoznajući jedni druge učimo se poštovanju, razumijevanju i toleranciji.
Ovaj roman, osim toga pršti humorom i na zabavan i igriv način neosjetno nas poučava o ljubavi i ljudskosti.

 

NISAM TI REKLA… – Rosie Kugli

Nisam-ti-rekla-korice-2-e1445871675652      Cijena sa PDV-om; 100,00 kn               

Popust;  10 %

Uvez;   tvrdi

Tematsko područje; roman za mlade

Broj stranica; 151

Dimenzije;  210 x 150 mm

Urednici; S.Šesto, S.Babić-Višnjić

Nakladnik; HDKDM

ISBN; 978-953-7190-44-6

Više o knjizi;

Najnoviji roman za djecu i mlade „Nisam ti rekla“, dramatična je ispovijed srednjoškolke Hede, polaznice elitne zagrebačke gimnazije. Priča mlade djevojke zapravo je tužna priča dijela današnje mladeži koja se, u potrazi za identitetom, lagano gubi u stranputicama noćnog života, izlazaka, alkohola, droge.

Što luđe, što otkvačenije, što više „ubiti se od cuge“ i raznih droga, koje su dostupne na svakom koraku, da bi bili prihvaćeni u društvu ili naprosto tužno ozračje gubitka svakog mladenačkog ideala, ili pak život koji je zagušen u luksuzu i dosadi?

Život naših mladih prepun je opasnosti u koje se lako klizne te utone u mračnu močvaru droge i alkohola iz koje je teško ili gotovo nemoguće izaći… Posljedice mogu biti i jesu često fatalne.

Pitanja i dileme koje postavlja ova knjiga tiču se doslovno svakog od nas. I mladih, i roditelja, i profesora, kao i društva u kojem su vrijednosti srozane i teško se pronalaze. Niti jedno društvo ne voli čuti kritiku u kojoj se otkriva moralna šupljina, nakaznost, hipokrizija, opsjednutost materijalnim, gubitak ideala, morala i obiteljskih vrijednosti.

Roman, „Nisam ti rekla“, oštra je strijela ciljana u srce svakog čitatelja, ujedno i nemilosrdna kritika društva koje, izgubivši vrijednosne kriterije, ostavlja mlade na vjetrometini vlastitih, često i pogibeljnih izbora.

 

MOJA SESTRA SARAH – Sonja Smolec

Moja-sestra-Sarah-korice-e1442217213560      Cijena sa PDV-om; 100,00 kn               

Popust;  10 %

Uvez;   tvrdi

Tematsko područje; roman za mlade

Broj stranica; 267

Dimenzije;  210 x 150 mm

Urednici; S.Šesto, S.Babić-Višnjić

Nakladnik; HDKDM

ISBN; 978-953-7190-48-7

Više o knjizi;

U Zagrebu, nedaleko Medvednice, živi pomalo nespecifična židovska obitelj, otac, koji radi kao nastavnik u osnovnoj školi, mati, liječnica, djed i njihova kćer Sofija, veoma radoznala i nadarena djevojčica. Djed, liječnik u mirovini, koji živi od uspomena na suprugu, likovnu umjetnicu, u potpunosti se posvetio unuci Od najranijih je dana, kroz igru uči svemu što bi djetetu moglo biti zanimljivo – od njihove obiteljske povijesti, vjerskih običaja, igara… Njihovi dijalozi su ponekad ozbiljni a često nasmijavaju do suza. Zahvaljujući djedovoj strpljivosti i predanosti, Sofija veoma rano nauči čitati i pisati. Njegova biblioteka u kojoj ima veoma mnogo knjiga iz raznih područja znanosti i umjetnosti, te romana i priča za djevojčicu je pravi izazov. Djed ima i mnogo knjiga drugim jezicima koja ona još uvijek ne razumije.

Kad je Sofija imala šest godina, na tavanu je naišla na zaključanu škrinju. Škrinja je pobudila njenu dječju radoznalost a ono što je u njoj pronašla zauvijek će promijeniti njen život. Izrezak iz novina, napis iz kojeg se vidi da su njeni tata i mama postali ponosni roditelji blizanki, slika, rodni list na ime Sarah, zlatni lančić s privjeskom… Ostaje iznenađena jer shvaća da se istog dana, kad i ona, rodila još jedna djevojčica, njena sestra. Među ostalima pronalazi još jedan list papira na kojem je pisalo da je Sarah preminula na svoj prvi rođendan. Sve te stvari su za Sofiju bile toliko zbunjujuće da nije bila sigurna smije li nekoga o njima išta pitati. Sarah. Zašto joj roditelji nikad nisu rekli da je imala sestru? Razgledanje škrinje prekinuo je dolazak njene mame.

Nakon nekoliko dana djevojčica, unatoč maminoj zabrani, odlazi se na tavan da ponovo pregleda škrinju. U njoj pronalazi zlatni lančić koji ima privjesak sa slovom S i koji u potpunosti odgovara onome koji i sama ima oko vrata. No, dok je u ruci imala taj drugi lančić, izgovorila je na glas ime svoje sestre i tada se počinju dešavati stvari za koje djevojčica misli da nisu istinite. Da su samo dio njene bujne dječje mašte.

U starom ogledalu vidi djevojčicu. Prva pomisao bila je da vidi sebe, sve dok ju ova druga nije oslovila. Bila je to njena sestra, potpuno jednako odjevena i istog uzrasta. Sofija joj pruža ruku i Sarah izlazi iz ogledala. Od tada, u kući žive dvije identične djevojčice a da to nitko od ukućana ne primjećuje. Sve češće se dešavaju neobjašnjive stvari i djed prvi posumnja da nešto nije u redu ali sve pripisuje svojoj starosti i slabom vidu. Sofija otkriva što i zašto se dešava sa dušama onih koji ostaju zarobljeni u međusvijetu jer nisu našli vodiča da ih odvede. Jedna od takvih duša je i Sarah.

Sofija postaje ovisna o sestrinom prisustvu, ali nakon nekog vremena Sarah nestaje i Sofija je veoma usamljena. Odlazi na tavan i doziva ju.

Nekoliko godina kasnije, roditelji Sofiji odluče ispričati sve o njenoj sestri ali Sofija i dalje ne zna kako im reći da se Sarah bila „vratila“. U razgovoru je to i pokušala a onda je odustala. Tko bi u tako nešto mogao i povjerovati?

Sofija uskoro dobije brata. Njegovo rođenje je dozvalo Sarah. I sada, neobična događanja postaju sve češća i sve opasnija. Sarah je, jednako kao i Sofija, odrasla djevojka. Želi živjeti normalan život, biti sa svojim roditeljima. Ljubomorna je na Sofiju i postaje destruktivna a Sofija s njom dolazi u sukob na najnevjerojatnije načine.

 

DJECA GNJEVA – Svebor Vidmar

Djeca-gnjeva-korice-za-web-210x300      Cijena sa PDV-om; 100,00 kn               

Popust;  10 %

Uvez;   tvrdi

Tematsko područje; roman za mlade

Broj stranica; 77

Dimenzije;  210 x 150 mm

Urednici; S.Šesto, S.Babić-Višnjić

Nakladnik; HDKDM

ISBN; 978-953-7190-33-0

Više o knjizi;

„Djeca gnjeva“ priča je autora Svebor Vidmara, koja je namijenjena djeci od 12 do 18 godina. Priča govori o nasilju, nepotizmu, korupciji i kriminalu u obrazovnom sustavu kroz poglede četiri najbolja prijatelja; Ratka, Šake, Silvija i Lignja, koji se loše odnose prema školskom kolegi Robertu zbog njegove debljine. Robert, stjeran u kut, na kraju iz očaja počini ono najgore. Taj šokantni potez natjera jednog od nasilnika da dobro promisli o svojim postupcima, te se odluči promijeniti i iskupiti. U isto vrijeme u školi se dogodilo zagonetno ubojstvo profesorice glazbenog. Nakon opsežne učeničke istrage, otkriva se počinitelj, ali i svijet nepravde.

Priča „Djeca gnjeva“ kritički propitkuje uzroke samog zla u društvu koje je zahvatila gospodarska kriza, te njegove stravične posljedice. U posljednje vrijeme svjedoci smo porastu maloljetničkog nasilja. Treba se samo prisjetiti tragične sudbine maturanta Luke Ritza, koji je izgubio život zbog šačice obijesnih maloljetnika.

Upravo priča „Djeca gnjeva“ ima pedagošku ulogu da upozori da svako nedjelo ima svoju visoku cijenu.

 

 

BALETNA KLASIKA –  Darko Brkljačić

Scan_Pic0097      Cijena sa PDV-om; 149,00 kn               

Popust;  10 %

Uvez;   tvrdi

Tematsko područje; priručnik

Broj stranica; 202

Dimenzije;  215 x 155 mm

Urednik; Ivan Šesto

Nakladnik; Nova izNova d.o.o.

ISBN; 978-953-7461-02-07

Više o knjizi;

Ovaj sveobuhvatni priručnik o baletu kreće od povijesti plesa kao jedne od prvih manifestacija čovjekovog fizičkog i duhovnog života, pa do razrade baleta kao plesne tehnike kroz baletne škole,  odnosno stilove, s posebnim naglaskom na sustavu baletnih vježbi. U drugom dijelu priručnika zastupljeni su ogledi o povijesti i razvoju baleta u Hrvatskoj, s osvrtom na najznačajnije baletne izvedbe.

Također, balet  je danas sve popularnija i vrlo korisna aktivnost za rekreativce. Tako baletni rekreativci, a i razni plesači izvode manje komplicirane  elemente, onoliko koliko im to dopuštaju individualne prirodne predispozicije tijela i samo poznavanje vještine plesa.

Ovaj priručnik će im svakako biti od velike koristi.

 

 

 

CRNO ISPOD NOKTIJU –  Želimir Hercigonja

Scan_Pic0067      Cijena sa PDV-om; 100,00 kn               

Popust;  10 %

Uvez;   tvrdi

Tematsko područje; priče za tinejdžere

Broj stranica; 161

Dimenzije;  210 x 150 mm

Urednici; S.Šesto, R.Mlinarec

Nakladnik; HDKDM

ISBN; 978-953-7190-32-3

Više o knjizi;

Crno ispod noktiju  je prvenstveno knjiga iznimno zanimljivih priča o turbulentnom mladenaštvu, koja uključuje raznolike priče autora, koje sve redom korenspondiraju s odrastanjem i različitim problematikama koje se mogu javiti u tom osjetljivom periodu odrastanja svake mlade ljudske jedinke, bilo da se radi o muškoj ili ženskoj populaciji.

U njoj su obrađene teme: alkoholizma, upotrebe različitih vrsta droga i ovisnosti o istima, obiteljskog nasilja i zlostavljana, seksualnog sazrijevanja mladih  i njihovog eksperimentiranja na području seksualnosti, obiteljskih nesuglasica zbog sukoba generacija i različitih životnih svjetonazora roditelja i njihove djece, prostituiranja maloljetnika, maloljetničkih bandi koje se iskaljuju na posve slučajnim prolaznicima, opasnosti koje vrebaju tinejdžere zbog olakog otkrivanja identiteta na raznim društvenim mrežama tipa facebook-a, maloljetničkih trudnoća, raspada obitelji zbog prevelike  financijske prezaduženosti, bračnih krahova zbog preljuba itd.

Autor je i do sada prilično vješto pisao o toj problematici, prilično sirovim i životnim jezikom, tako da su sve njegove dosadašnje priče takvoga tipa bile sjajno prihvaćene kod mlađe generacije čitatelja, i veoma rado čitane.

Ujedno, treba reći da Hercigonja ima i samo sebi svojstven jezični izričaj kakvog je teško pronaći kod drugih autora koji pišu za tinejdžere i tek nešto starije čitatelje.

Knjiga je namijenjena mladima iznad 18 godina.